Dodaj do ulubionych Kontakt Mapa strony
 
 
 

SZUKAJ

ZAPOWIEDZI IMPREZ

 
 
Strona główna
Targi Toruńskie Sp. z o.o.
Prezes Zarządu
Biuro Zarządu - sekretariat
Dział Finansowo Księgowy
Centrum Targowe PARK
Oferta
Sale konferencyjne
Kontakt
Targi
Targi Turystyczne WYPOCZYNEK / Tourist Trade RELAXATION
Toruńskie Targi Nieruchomości
Jesienny Kiermasz Ogrodniczy
Wiosenny Kiermasz Ogrodniczy
MEDINPOL
Świąteczne Przysmaki Regionów
Targi Gier i Rozrywki GRATOR
Targi Motoryzacyjne MOTO-TOR
Targi Metal Tools
Targi Plast Tools
Targi Dziecięcy Świat
Dzień Akademii Piękności
Targi Ślubne
Targi Konserwatorskie
Targi Kościoły
Targi - Od Działki Po Dom
Targi INVEST-TOR
Inne imprezy
Studniówki
Dzień Dziecka
Jarmarki
Działalność handlowa podczas Bella Skyway Festival
Jarmark Wielkanocny
Jarmark Katarzyński
Jarmark Bożonarodzeniowy
Toruńskie Spotkania Kolekcjonerów
Słupy ogłoszeniowo - reklamowe
Lokalizacja słupów
Cennik
Formularz zgłoszeniowy - Kontakt
Dział Targowisk i Parkingów
Targowiska
Parkingi
Tereny i obiekty pod wynajem
Centrum Hurtowe ul. Grudziądzka 163a
Kontakt
Nowo budowany parking dwupoziomowy
Podpisanie umowy z wykonawcą
Prezentacja parkingu
Galeria zdjęć
Oferty pracy
Biuletyn Informacji Publicznej
Firmy zrzeszone w PIPT zajmujące się zabudową i projektowaniem stoisk targowych
 
Strona główna > Targi > Targi Turystyczne WYPOCZYNEK / Tourist Trade RELAXATION > Archiwum Targów > Targi Turystyczne WYPOCZYNEK 2014
Targi Turystyczne WYPOCZYNEK 2014

IV edycja WYPOCZYNKU za nami !

W dniach 15-16 marca odbyły się Targi Turystyczne WYPOCZYNEK oraz Toruński Festiwal Smaków.

Goście, którzy odwiedzili Centrum Targowe PARK mieli okazję zapoznać się z bogatą ofertą turystyki krajoznawczej oraz różnorodnymi formami aktywnego wypoczynku. Na targach dowiedzieliśmy się jaki egzotyczny zakątek warto obrać za cel podróży, a także w jakich ciekawych, nieznanych miejscach wypocząć w naszym kraju. Ponadto wystawcy zaprezentowali pomysły jak zdrowo i aktywnie spędzić czas wolny nie wyjeżdżając poza miejsce zamieszkania.

Podczas tegorocznej edycji atrakcje turystyczne zaprezentowały: Kaszuby, Jantarowe Wybrzeże, Ustka, Kalisz, Krajna nad Notecią, Województwo Pomorskie, Województwo Kujawsko-Pomorskie, Kociewie, Świeradów Zdrój, Połczyn Zdrój, Toruń, Inowrocław, Ciechocinek, Chełmża, Serock, Roztocze, Zamość, Lubelszczyzna oraz Podkarpacie.

Zwiedzający mieli możliwość zapoznania się z bogatą ofertą biur podróży, touroperatorów, ośrodków wypoczynkowych, hoteli, pensjonatów, ośrodków SPA, uzdrowiskowo-sanatoryjną, miejsc rodzinnego wypoczynku, gospodarstw agroturystycznych, imprez sportowych i aktywnego wypoczynku. Podczas targów odbyło się wiele konkursów, a także licytacja wyjazdu na obóz młodzieżowy, którą przygotowało Biuro Podróży Almatur - dochód z tego przedsięwzięcia został przekazany na rzecz Fundacji Pomocna Dłoń.  
Fani zwiedzania mieli okazję wysłuchania opowieści  o nieznanych zakamarkach Bydgoskiego przedmieścia, które snuł Przewodnik Miejski Marcin Łęcki. Ponadto, mieliśmy okazję poznać bliższe szczegóły planowanej w tym roku rodzinnej podróży dookoła świata, której przewodniczy Podróżnik Wojciech Łopaciński.           
Nagrodę „GRAND PRIX” Targów Turystycznych Wypoczynek  otrzymał
 
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego.

A wyróżnienia Targów Turystycznych Wypoczynek trafiły do:

- Stowarzyszenia LGD Krajna nad Notecią
- Lokalnej Organizacji Turystycznej Zamość i Roztocze
- Browaru Staromiejskiego Jan Olbracht
- Parku Rozrywki Mega Park

Imprezą towarzyszącą targom był Toruński Festiwal Smaków, który stanowił niepowtarzalną okazję do spróbowania i zakupu wyrobów wpisanych na Listę Tradycyjnych Produktów Regionalnych Kujaw i Pomorza, a także pochodzących z różnych regionów Polski: pieczywo na zakwasie, tradycyjne wędliny, sery kozie, razowe mąki i makarony, bułgarskie pasty i przetwory, oliwy tłoczone na zimno, miody, andruty i pierniki, sękacze, piwa i nalewki, naturalnie tłoczone soki, kwas chlebowy, herbaty, kawy i przyprawy z całego świata.
Oparcie idei Kopernikańskiej tego wydarzenia na powiązaniu kuchni tradycyjnej i regionalnej z realiami historycznymi z czasów Kopernika i z kulinarnym użyciem piernika zaowocowało ciekawymi dyskusjami i propozycjami.
Piernikowe i toruńskie inspiracje wykorzystywali szefowie kuchni z Torunia i okolic podczas konkursu kulinarnego o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia. Zapoznanie się przez nich             z przepisami kulinarnymi związanymi z Kopernikiem, jego epoką i Toruniem stwarza punkt wyjścia do stworzenia unikalnej oferty gastronomicznej, powiązanej z historycznym charakterem miasta i mogącej stać się wyróżnikiem Torunia.
Szefowie kuchni w oparciu o historyczne receptury opracowane przez profesora Jarosława Dumanowskiego i Martę Sikorską z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, przygotowali własną interpretację piernikowych, toruńskich dań.
Pracę kulinarnych artystów oceniało jury w składzie: Bogdan Gałązka – szef Restauracji Gothic na Zamku w Malborku, Sebastian Krauzowicz – szef restauracji Sfera w Hotelu Copernicus, Maciej Nowicki – kuchmistrz w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz Marek Szczygielski – Kujawsko - Pomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Jury obradowało pod przewodnictwem profesora Jarosława Dumanowskiego.
Prezydent Miasta Torunia, Pan Michał Zaleski, wręczył Chochlę za zajęcie pierwszego miejsca w konkursie Katarzynie Kamińskiej, szefowej kuchni Restauracji Przy Złotej Wyspie w Złotorii, za kacze pierożki na czarninie z piernikami.
Drugie miejsce przyznano Marcinowi Kosińskiemu, szefowi kuchni Restauracji Jan Olbracht Browar Staromiejski, za czarninę według receptury z pierwszej toruńskiej książki kucharskiej.
Miejsce trzecie otrzymał Krzysztof Kierski, szef kuchni Restauracji Marconi w Pałacu Romantycznym w Turznie, za gęś w polskim sosie piernikowym, według receptury z XVII wieku.
Jury przyznało także dwa wyróżnienia, dla Rafała Jurkiewicza, szefa kuchni Hotelu Bulwar, za pierś z gęsi na puree z pasternaku z sosem piernikowym i modrą kapustą oraz dla Przemysława Wojciechowskiego, szefa kuchni Restauracji Molus za węgorza z miodownikiem w sosie polskim ze smażonymi piernikami.
Konferencja poświęcona „Kuchni Kopernikańskiej”, w której wzięli udział historycy, etnografowie i praktycy-eksperci z dziedziny gastronomii i żywności tradycyjnej, dostarczyła materiału do wzbogacenia oferty kulinarnej i turystycznej w Toruniu i okolicach.
Z bardzo żywą reakcją publiczności i zainteresowaniem mediów spotkał się także „Kopernikański Obiad Prezydencki”, który okazał się efektywnym sposobem promocji kulinarno-historycznej propozycji skierowanej do turystów.
Prezydent Torunia Michał Zaleski i Grudziądza Robert Malinowski podczas Obiadu Prezydenckiego zaserwowali przybyłym gościom zupę z sandacza z przyprawami korzennymi i piernikową nutą.
Jury konkursu „O Chochlę Prezydenta Miasta Torunia” oceniło także produkty prezentowane przez Wystawców i postanowiło przyznać Nagrodę Główną  „GRAND PRIX”  Toruńskiego Festiwalu Smaków

Firmie Wiatrowy Sad za sok jabłko z kwiatem bzu.

Natomiast wyróżnienia  Toruńskiego Festiwalu Smaków  przyznano:

- Firmie BIO BABALSCY za kawę orkiszową;
- Własnej Pasiece Pszczelarskiej Andrzeja Kuś za miód z pierzgą;
- Restauracji Przy Złotej Wyspie za carpaccio z buraczków ćwikłowych;
- Tradycyjnemu Gospodarstwu Rolnemu za ryby wędzone.

 Dodatkowo, poza konkursem jury doceniło następujące Firmy:

- Zakład Produkcji Żywności Kedam
- Ekologię Spod Strzechy
- Firmę Magdan
- Firmę Rolmięs
- Pszenno-Żytnie Pierniki z Oleśnicy
- Urząd Miasta i Gminy w Serocku
- Grudziądzką Spółdzielnię Mleczarską
- Województwo Warmińsko – Mazurskie
- Sklep Farmerski Vitalis
- Agro Kaszuby
- Soki Quick Fresh
- Firmę Radmak

Do zobaczenia za rok!


 


Galerie:



Galeria
więcej...


 POWRÓT    
 
   
 
Copyright © Targi Toruńskie Sp z.o.o.
ul. Szosa Chełmińska 27. 87-100 Toruń
Wykonanie: Concept